Friday, May 22, 2009

Demam.Sawan.Takut.

Hari senin Daniel cucuk MMR1 tapi time tu tak demam..start hari selasa malam..hidung dia berair dan mula batuk2..so esoknyer papa bw daniel ke klinik..doc kata daniel cuma dedar je..so juz bagi ubat demam, antibiotik dan batuk selsema.
siang daniel masih aktif..memang selalu macam tu sebb daniel demam dedar jer...
balik umah..dia dah start lembik..taknak main..minum susu..tapi pastu muntah...tido pon tak lena..asyik terbangun ajer..mebe hidung tersumbat..
mama ngan papa memang tido2 ayam jer..bentang toto depan tv...
tapi pagi tu selepas mama bagi ubat..daniel menangis sebab mama paksa dia minum ubat..tengah pujuk2 tu tetiba daniel kejang, mama tengok mata dah kat atas..dah stop nangis..Ya Allah..mama macam orang giler jerit2 nama daniel..suh dia sedar..mintak tolong kakak depan umah..akak zai yang masukkan ubat kat montot daniel tapi daniel still macam tu
papa dah turun amik kete..
mama terus berlari ke lif..tak tahu mana mama dapat kekuatan tuk berlari..cepatlah lif ni bergerak..mama dah nangis..lif turun satu level satu level sebab orang nak gi keje..
daniel masih macam tu..sorang adik tu kata..akak ni bukan kejang nie..dia tak leh nafas tu..kene gi sedut kahak ni..Ya Allah selamatkan anak aku Ya Allah..
dalam keter daniel muntah dan start menangis..mama lega dengar daniel nangis...
sampai kat spital..terus gi kat kecemasan tuk kanak2..dr tgk dia dah ok..takde pendarahan..dr suh amik berat, tekanan darah,amik darah..dan doc cek semua..sendi2..telinga..mata..mulut..
selepas tu daniel tido..papa balik umah amik susu dan baju danie;..mana tau kalu kene admit spital.
Selepas dengar penerangan dari doc, kami rasa lega sket..doc suh kami pantau suhu dia dalam 2 hari ni..sebab kemungkinan tuk berulang tu ada..
benjol kat pala mama pon dah berkurang cuma kalau di tekan sakit lah sikit..
kepada semua yang baca blog ni, tolonglah berdoa agar Daniel cepat sembuh ye.

9 comments:

liana said...

uittt saspen aku baca citer ko..
badan dia panas sgt tak time tu.. nx time kalau kena lagi mcm tu.. sementara tunggu bersiap nak pegi spital ko bogelkan dia basahkan seluruh badan dia.. kdg tu panas kat dalam..

kalau org tua2 diorg terus jirus jer air bg suhu cepat turun..

moga daniel cepat sihat..

maya said...

Matun....
sedih mya baca entry matun..
kalau farish cam tu pun maya taut...hr tu masa dia demam..panas 40c pun maya dah takut...
kalau panas sgt...bukak kan baju dia..ambil towel basah.sentiasa lap kan badan dia...sebab leh redakan sikit...
mmg bahaya kalau demam terlalu panas..
harap bersabar yer...
Maya & family dakan daniel cepat sembuh....Insya Allah

zamarissa said...

semoga daniel cepat sembuh ye syg...dear, lenkali kalu dia kejang lg mcm nk kne sawan tu, ngiringkn dia ke kiri...sbil tu jgn lupa jerlum je bdn dia..sawan ni ble tkena skali, mmg akn kne selalu kalu xjg btl2...make sure cek suhu selalu time demam..marissa dulu pnh gak kne mcm ni...mmg takut ler tgk..kalu rs, tgn n kaki dia sejuk, mmg kne standby ler..tu tanda demam panas..

Dafi Razneil Adam said...

semoga baby daniel cepat sembuh ekk...

iena hamdi said...

ya ampun... siannyer moga faris cepat sembuh.. ngeri pulak aku baca.,.. ko sabar yer banyak2...

n kesihatan ko pun perlu di jaga

zealvia said...

matun...masa daniel tak kejang tu bleh masukkan warrensub tu ke? btw daniel dah semboh ari ni. lepas ni kena lah more alert lah..ku dah pernah gi Er sekali...mmg tak mo berulang lagi.

Fieda said...

Semoga daniel cepat sembuh yea.. sekarang nie memang musi demam... sian kan baby.. baby tenesho demam dan baby tenecit pun demam.. saling jangkit menjangkit

Faris Daniel said...

zaara..
aku dah siap jirus dia air time dia kene tu..dr pon dah ajar camna nak hadapi situasi gini jika berlaku lagik..my mistake..aku panic...
Doc suh pantau sampai umo dia 6 tahun..sbb demam sawan ni boleh berulang2...dah berapa malam aku tidokan dia juz pakai diapers...aku ngan laki aku tido cam tak tido jer..

maya, zamarissa,dafi, iena, zea,
Alhamdulillah daniel dah makin ok...aku akan more alert after this..mmg takut...
mmg kita takleh amik ringan demam panas ni...

Faris Daniel said...

fieda,
bby tenesho demam sbb jaga bby tenecit demam hehehhe
semoga semua yang demam, batuk selsema..semua cepat sembuh..minum air suam banyak2...