Wednesday, April 8, 2009

Bagi opinion sket....

Sebenarnyer mama nak minta tolong pada sesapa bagi idea sket camne nak solve problem nih..mmg lah cam biasa jek tapi...jap eh..mama tepek pics ni dulu..
sure korang penah tengok sbb mama pernah letak kat sini dulu..problem mama sekarang ialah...si tecit ni dah tak nak duk situ..( tak besar sgt kan problemnyer) hehehhe
siap menangis sampai serak2 suara..mama dah try buat pekak telinga tapi hati mak ni tak sampai ati plak dengar dia meraung2 gitu...jadi slalu lah drive sambil riba dia..kalu ada org pegangkan dia memang no hal lah kan..tapi masalah bila mama nak travel berdua jek ngan dia..fuh travel lah kunun...nak ke shah alam pon tak lepas kalu gini hehehe
Susah betul nak fahamkan dia..ye la budak umo 8 bulan..what do you expect kan...nak marah pon bukan dia gheti..habiskan boreh jo..mama marah takpe..jangan orang lain marah mama sentap nanti..heheh

Kami nak beli carseat yang gedabak tu takut si tecit taknak duduk plak kan..membazir jo beli..dah duit skang takde nilai dah..nak beli apa pon kene fikir banyak kali...Aduhai anakku..napa lah susah sangat nak duk kat kusi tu...duduk dendiam kan senang..cepat kita sampai ke destinasi...tak payah mama benti kete banyak2 kali..tapi kadang2 mama redah je..

Sebenarnyer tengok mood dia kot sebab ada masa ok jer layan perasaan duk situ..main2 ngan toys dia..

so sesapa ada cadangan sila..sila bagi cadangan kat mama nak buat apa eik..buntu gak lah nak melayan karenah bubu sorang ni..

13 comments:

Mrs. Aiza (Nis) said...

matun...rasanya daniel dah tak muat dlm carrier tu, lagi pun dia dah pandai duduk kan, so memang kene beli carseat. Hairee dulu dlm 8bulan haku dah transfer duduk carseat.

Satu kelebihan carseat, tempat tinggi so bila duduk dia boleh nampak luar, mungkin dia akan lebih teruja dan leka. ko beli carseat jenis macam haku, jgn beli yang ada bar depan, budak byk tak suka.

Hairee haku memang train biar dia duduk belakang sebab seat sebelah ada airbag, so far alhamdullilah. cuma kalau dgn daddy dia berdua dia bising sikit, so laki haku selalu buka iphone dia ada video kasi dia tengok, so dia diam.

try lah..lagi2 ko berdua memang kene ada benda tu...kalau ko takut rugi, beli carseat 2nd-hand kat blog memana.

Azman & Azian & Zoey & Ryan said...

dear matun

I think Mrs Aiza suggestion quite sound....My baby when he was a child ..same iuncident happen specially Zoey we go back to shah alam from ampang everyday....came to 8 months we created a big problem......since then we just shut our ear......after a months his tanterum getting better because his parents bo..layan..

-iLLa- said...

matunn,np sgt ko dh kna bli yg br weh...cm addin nih..bila aku buh yg cm gini d raung2 bla buh adam punya dia senyum jerr..yer r sbb bole npk luo kn..lg 1 d dh x selesa r tuhh..

mama liana said...

matun.. apa yg nis ckp mmg betul.. dulu aqil takmo duk dlm carrier.. haku beli carseat pon dia buat perangai gak..

sampai aku naik risau sbb bila tinggal berdua mcm mana aku nak pegi memana.. last2 aku letak dia kat seat belakang.. lg satu bahaya kalau seat ada airbag jgn sesekali letak baby kat situ..memula mmg dia menangis bagai nak rak..tp ko train pegi tempat yg dekat2 dulu..
bg dia mainan yg buat dia leka.. tp jgn mainan yg dia dah selalu pegang nanti dia cepat boring.

tapi ingattt bila papa dia ada ko jgn culas letak dia dlm car seat.. kena jdkan sebagai rutin.. aku sekarang dah jd co-pilot time abah aqil ada.. sbb bila aku duk belakang dgn aqil dia ngada2 nak kuar..jd lebih tenteram aku duk depan dgn abah dia.. dan dia buat hal sendiri dan akhirnya tertido ekekeke

Faris Daniel said...

Nis..
thanks..aku pon fikir kene beli carseat yg besor tue...leh pandang depan kan..
aku kan selalu berdua jek ngan daniel..mcm ko ngan zaara lah...
nak gi memana senang...okeh akan aku survey mana2 carseat dulu...harap usaha ini berjaya hehhehhe...thanks dear

Faris Daniel said...

PakMan..
matun dah buat bo layan tapi daniel nangis like crazy sampai serak2 sore...akhirnyer terpaksa pegang dia...mmg skang nak gi memana tak berani dah..takut dia buat hal...

Faris Daniel said...

illa n zaara

thanks dear..nanti aku cari carseat tuk daniel before our next gathering hehehhe..kalu tak, tak sampai kang aku kat Tasik titiwangsa tu hahahha
akan aku cuba buat cam yang korang cadangkan....

Mrs. Aiza (Nis) said...

matun..

betul kata mama liana, klu hubby ada or sesiapa ada dlm kete kene insist daniel dlm carseat jugak. haku pun dah lama jadi co-pilot sama mcm zaara, kalau duduk berdua kat belakang mulalah dia buat perangai mengada-ngada dia.

good luck dear..

adex-aieda said...

matun...
x sampai hati kan tgk dia nangis...
macam adexler...
tp nak xnak...
ku buat x reti jugak memula...
bg toys pon kalau dia dh buhsan..
dia jerit gaks...
lelama.. sumbat susu...tetido sendirik...kalau x.. x sampai daku kemana2...

Faris Daniel said...

Nis,
nanti aku try cari dl carseat..laki aku balik leh cari lagik...akan aku praktik kan apa yg korang bg tips nih...harap2 budak tecit nih leh lah duk dendiam nanti...huhuhu
kene pekakkan tinge lah dulu hahhaha

Faris Daniel said...

Adex,
hang lagik haru ada si kembaq tu kan hehehhe...
thanks pada seme nasihat2 korang...harap aku berjaya...

maya said...

Akum....
ingat maya lagi..member cari..
nama an kita kan sama pangkalnyer...heheh
samalah ngan farish...kalau duduk dlm tu...confirm dia mengamuk..

Faris Daniel said...

ingat lagik kat maya hehehhe
itulah budak dah nak membuas kan..err nanti gathering 9 hb 5 ni join tak?