Tuesday, November 2, 2010

???

Salam November...
Tup tap dah masuk bulan november dah....dah nak berakhir dah tahun 2010...tahun yang banyak kenangan buat mama...tatau napa hari ni terdetik balik nak tulis blog..dah lama tak mencurah perasaan kat sini..share ngan kawan2 semua...lama tak cerita pasal daniel...
sesungguhnya banyak menda nak citer tapi itulah....ada menda yang mama rasa tak dapat share ngan sesapa pon even ngan papa...time tu rasa nak cakap ngan mak..arwah mak..Ya Allah rindunyer kat mak...banyak menda yang mama tak dapat nak share ngan arwah mak..terlalu banyak menda...
Mak..tahu tak baru2 ni orang kene operate lagik? orang kene ikat tiub..sedih mak..sedih sangat...tak dapat nak bagi kawan kat cucu mak..daniel..cian dia..kadang2 tak daya nak tanggung semua ujian2 Nya mak..memang tak daya...duduk spital 10 hari sebelum doktor decide nak operate dan terminate pregnancy..orang sedih sangat..kenapa mesti orang yang kene?kenapa penyakit ni datang kat orang?kenapa..rasa masa tu kalau takde menantu mak tu..orang dah lemah mak..takut sangat..nak kene bedah satu hal...komplikasinya satu hal..macam2 orang fikir mak..kalau Allah amik nyawa orang time tu..sapa nak jaga daniel? sapa nak jaga Fairul?..orang tak dapat tengok daniel membesar..masuk universiti..kerja..kawen...serabut sangat kepala mak..ujian demi ujian kene buat..darah hari2 amik..check jantung..kidney..semuanyer...
Result jantung..cuma 50% function..bengkak pulak...doktor kata kalau teruskan takut dua2 tak dapat survive..masa daniel dulu pon nyawa dah ujung tanduk..kali doktor taknak bagi amik risiko...orang terdiam mak..sayangnyer kat benih yang baru lekat ni..rasa sanggup korbankan nyawa tuk dia..tapi bila tengok muka daniel..muka fairul..orang tak sanggup plak nak tinggalkan diorang..(ye la kalau pape jadik kat orang)
orang tak sanggup nak biarkan fairul menangis lagi..
last selepas amik kira persetujuan fairul..orang sign gak form2 tu seme...awal pagi 29/7/2010 orang disorong masuk ke OT...sejuk mak..sejuk sangat..doktor kata cuma amik masa setengah jam prosedur tu..tapi orang masuk kul 8 pagi..kuar dari recovery room tu kol 12 lebih...
masa kat dalam tu orang siap tanya nurse tu.."saya kat ICU ke"..saya ok ke"...sakitnyer perut orang mak..sakit sangat..morfin doktor bagi pon tak dapat ilangkan rasa sakit tu..rasa kejung badan nie..
hari kedua orang dah dapat kuar spital..jalan pelan2...sakitnyer Allah saja yang tahu...tapi orang tunjuk kuat kat fairul..taknak dia riso lagi..orang dah banyak susahkan dia mak..dah banyak pengorbanan dia kat orang...
terima kasih banyak2 kat maktam sebab tolong jagakan daniel..daniel pun pelik napa orang takleh dukung dia..tapi dia faham..mama sakit...
sampai skang orang kadang rasa sakit..kadang2 kalau daniel nakal sangat dah kene marah...cian dia..
Orang harap sangat fairul dapat kerja di darat..tak perlu lagi ke laut..tinggalkan orang ngan daniel lagi..harap ada rezeki dia nanti...banyak lagik nak bgtahu mak..tapi tak boleh share sini...orang takut orang lain salah anggap apa yang orang tulis...biarlah orang simpan sorang2...doakan orang kuat ye mak...
Al-Fatihah buat mak..