Monday, November 2, 2009

Daniel dEmam LagiK :(

Mama nak masukkan jugek entry pasal bubu mama nih...
A day before Deepavali..Daniel admitted PPUM due to high fever (again) n sawan ( again)..kali nie dia cirit birit then demam..n sawan..kecian betul mama tgk...kene drip lagik...


Al-kisahnyer..begini......
Hari jumaat tue tok maknyer kata daniel dah berak2 banyak kali sampai merah montot..( cian anak mama)..pastu bdn dia panas...balik umah mama bg ubat demam..daniel still active..mama basahkan badan dia...cuma bila time bg susu tue...daniel kene sawan..badan dia keras, mata tak berkelip..aduh..mama panik..mintak tolong jiran2 sbb hubby takde(masih keje di miri) adik blom balik keje...
Nasib baik ada hamba Allah yg baik hati tumpangkan mama naik moto dia, dia htrkan ke Klinik Lina...doktor bagi oksigen...yer hang on daniel..mama sedaya upaya bwk daniel jupa doktor secepat mungkin...dalam 5-10 minit..daniel sedar dan bernafas..Ya Allah..bagai nak berhenti jantung mama nih...mama sayu tgk muka Daniel yang tak dapat bernafas ngan lancar...Ya Allah...jangan Kau uji aku lagi Ya Allah..kasihanilah hambaMu ini ..
Selepas daniel dpt bernafas sendiri, mama ditemani maktam sekeluarga ke PPUM bahagian emergency...Daniel di drip sekali lagik...cian anak mama..meraung2 menangis...sabar yer sayang..Daniel kan tough..lebih drpd ni daniel penah harungi kan..sabar yer..
Daniel tido selepas itu..doktor suh masuk ward sbb daniel still berak2..demam on n off...

sayu kan tengok anak terlentang tak bermaya.. Hati mama tak dapat menahan irmata..tapi mama kene kuat..mama kene kuat..


Doktor kata..mama harus buat pilihan..samada:
1) mama benti kerja dan jaga daniel sepenuh masa...
2)hantar kat orang yang boleh jaga daniel one to one, daniel perlukan lebih perhatian..doktor kata body temperature dia very sensitive...lagi pon demam sawan ni jenis demam berulang- ulang...kene lebih hati2 lah

Option pertama memang kami tak mampu pilihlah..mama tak boleh berhenti kerja..cian papa..kewangan masih belum stabil..so we diskuss together..arghhh it's so hard to make decision but keputusan perlu dibuat untuk kebaikkan Daniel..
mama n papa decided hantar Daniel ke rumah maktam..lagi pon kat bawah apartment maktam ada Klinik Lina....if anything happen, maktam boleh bawa daniel ke situ DENGAN SECEPAT MUNGKIN....



Lihatlah wajah comey ini....




4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hrp daniel ok dah pasni bila maktam u jaga ..amin

ibu mana sanggup melihat anak sakit kan..

Faris Daniel said...

haah..amin...lama tak sembang eh?

tapi ada yg tak faham kenapa tindakan ini kami ambil..

Prettylady-ATuL said...

uwaaaa.. teringat kes reefQi..
sedihnya...
pasni matun kena pantau kalau dia demam... takut terkena lagi..

Faris Daniel said...

haah atul..
doktor pon pesan gitu...suh alert sgt ngan body temperature dia...