Wednesday, March 11, 2009

Pregnancy TAG - by Adex plak

Thanks adex si mommy kembar hehehhe
akan aku usahakan untuk menjawab tag ni....



1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nope, after 2 months married..i conceived naturally...Alhamdulillah
2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Nur Aleeya Sofea
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Happy..blur kejap..takut pon ada

4. HOW OLD WERE YOU?
ermmm quite old gak for 1st pregnancy..30tahun..tu yg takut tu..macam2 fikir
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
well...1st time after ML kuar darah sket..ingatkan period..tapi pastu dah tak kuar2 darah..pelik jugak kan..ntah macamna teringat nak buat UPT sendiri..dalam blur2 tu buatlah jugak..bila tengok +ve...cam terkedu jap...betul ke nih...Alhamdulillah rasa nak menangis..happy semua bercampur baur

Daniel in my tummy

Scan ni masa 6 minggu...dah nampak heartbeat..so tiny...comelkan...aku punyalah happy...tunjuk kat semua org pic nie...padahal juz can see a small dot...


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Mr Hubby la...nasib baik dia ada kat umah..

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
yup...walaupun naluriku sebagai ibu hehhee..kuat mengatakan baby ku ni lelaki

8. DUE DATE?
01 August 2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Luckily..no morning sickness at all..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
ermm yang aku ingat aku ni tak penah2 makan siput sedut..tapi tetiba nak sangat makan siput sedut...MIL yg masak...tima kasih mak....pastu yang aku tak dapat makan hehhehe meatballs IKEA, satar n mi calong Kuala Kemaman Terengganu,yang lain alhamdulillah dapat makan

11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
boy

12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
ermm...banyak sgt...berat asal aku 63kg...28 weeks dah 96kg..fuh..tapi aku ada edema..semua badan aku bengkak...sebab tu berat....


13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
yup...Pre-ekslampsia,diabetes, high blood pressure...so doc advise suh emergency cezer..after cezer, due to heart n kidney failure...26 days at ICU PPUM..buat dialisis..pakai alat bantuan penafasan twice..makan macam2 ubat..nightmare..sampai sekarang aku very FOBIA ngan jarum..

More than 2 weeks kat ward biasa..my case jarang berlaku..bila nak discharged from hospital hari tu the doctors said it's very miracle to see me alive after all this..

Alhamdulillah Allah masih sayangkan aku dan anakku..


14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
PPUM


15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?

Ntahlah..yang last aku ingat kat OT b4 doc cucuk bius..pas 3 hari baru aku sedar walaupun hubby kata aku dah sedar petang tu..tapi aku yg tak ingat...


16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
already admitted before cezer..masuk spital sbb nak cucuk DEXA..tuk bagi paru2 bb matang cepat..tak sangka after 3 days admit dah kene cezer..


17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
doc pakar gynea...doc pakar bius...nurse2 terlatih...

18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
c-section. .emergency sbb masa tu badan aku dah tak boleh carry baby lagik..paru2 dah masuk air...kidney dah problem..so doc terpaksa cezer...


19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
bius satu badan...


20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGHT?
1.15kg


21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
17 may 2008...noon


22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Faris Daniel Md Fairul
23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
today?...
9 bulan...3 minggu...1 ari.... namun gitu doc suh kira dari date sepatutnyer dia lahir...so baru jer turn to 7 months and 9 days...

24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
well doc dah bgtahu aku kene 'ikat ' pasni..no more babies k..sedih sangat ( aku berangan nak anak ramai) tapi syukur Alhamdulillah Allah kurniakan Faris Daniel dalam hidup aku nih...semoga rumahtangga kami aman bahagia..
ermmm...sesapa yg aku tag ni kalu nak buat2lah..nanti aku baca hehehhe...
1. Pak Man - SuhCik Yann buat ek..sharing is caring maaa...your sons is genius..
2. cik wawi aka azie
3. nelli
4. rina aka tumitu
5. zeq...
Adex...aku dah buat nih..moh lah datang baca hehehhe

5 comments:

adex-aieda said...

adex dah baca pon...
teringat kisah matun dulu..
alhamdulillah...matun & faris sihat kan...

nun azim said...

tu lah adex.. sedih sgt baby + matun tapi semua pun dah selamat...alhamdulilah.....

Faris Daniel said...

Adex n Lily

Alhamdulillah semua selamat...aku doakan lily akan menimang cahayamata sendiri nanti...
buat adex..pasni twin boys plak kan...
lily..cuba lagik eik..mana tahu balik dr bangkok nih..rezeki Allah nak bagi...amin..lama tak nampak hang kat umah nun

Fieda said...

Kak Matun kuat semangat dengan dugaan masa tu kan... Macam2 kisah masa kak matun dlm ICU masa tu..
Alhamdulillah suma selamat...

Faris Daniel said...

haah fieda..semua datang serentak..dah nak kene kan...kuatkan semangat jer..masa tu pk dah tak sempat tengok anak dah..ingatkan dah sampai masa kak matun..alhamdulillah Allah masih panjangkan usia kak matun...